OpmerkelijkSeks

GORE SOA’s

Een mens heeft een aantal levensbehoeften. Dat is heel normaal en dat weten we ook allemaal best. Het gaat dan over slapen, eten en wat genegenheid over en weer. Doen we niet moeilijk over. We glimlachen lief naar elkaar, we hebben allemaal een bedje en een hapje eten kun je ook wel bij elkaar scharrelen. Wat giechelig worden veel mensen als we het hebben over een ándere levensbehoefte. Dat is die van lekkere, fijne, geile seks. Doen we ook allemaal wel eens. Ja, je ouders ook.

Helaas zit daar af en toe wel wat narigheid bij. Wat viezigheid. Iets wat kan stinken, pussen, jeuken of bultjes geeft. Zeker als je het zonder plasticje om je pielemuis doet. We hebben het hier uiteraard over de welbekende soa’s. Op zich is daar een hoop aan te doen. Dat scheelt dan weer. Maar wanneer moet je er wat aan doen? Wat zijn de symptomen? Hoe kom je eraan? En vooral: hoe kom je er in gódsnaam weer vanaf? Wij vroegen het aan arts-microbioloog Jan Weel van Izore. Dat is het centrum dat alle soa-tests doet voor zo’n beetje heel Friesland. Tijd om met z’n allen eens te duiken in de wondere wereld van de seksueel overdraagbare aandoening. Klinkt sexy hé?

IMG_8226 IMG_8237 IMG_8247 IMG_8259 IMG_8272

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chlamydia
Als er een soort top 40 was van soa’s dan stond chlamydia met stip bovenaan. In heel Nederland is dit de meest voorkomende. En het is echt een nasty bitch als je kijkt wat het allemaal met je kan doen. Als je er als vrouw zijnde lang mee rondloopt kun je er onvruchtbaar van worden. Lijkt me niet echt de bedoeling. Doktoren raden aan om, als je hebt liggen rollebollen zonder condoom, een test te doen. Want chlamydia kun je gewoon hebben zonder symptomen.

Dat je liever je geld aan bier uitgeeft en niet aan zo’n test, kunnen wij ons bij de LSK voorstellen. Daarom sommen we met alle liefde eventjes op wanneer je je écht zorgen moet gaan maken. Dames, als het lijkt als of je plas in de fik staat, je tussen twee menstruaties bloed verliest, een pijnlijk gevoel hebt in je bekken of jeuk krijgt op plekjes waar je in het openbaar niet kunt krabben, ga dan even naar je huisarts. Heren, als plassen niet meer gaat door de pijn en je pus tegenkomt op plekken waar dat normaal niet zo is, ook dan is de huisarts de plek waar je moet zijn!

Gonorroe
Als je die symptomen zoals hier boven staan hebt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat je ‘the clamyds’ hebt. Er is nog aan aantal andere variaties die het net zo goed zouden kunnen zijn. Eentje daarvan is gonorroe. Ook al zo’n vervelend dingetje. Het is namelijk een bacterie die zich nestelt op de slijmvliezen in of rond je anus, vagina, mond, penis of ogen. Lekker gezellig vermenigvuldigen daar, met z’n allen. Omdat je lichaam daar niet zo van houdt, zal er ook hier een hoop groenachtige, gelige pus bij komen kijken. Ook een keelontsteking kan een symptoom zijn. Gonorroe is een heel besmettelijke soa. Als je er niets aan doet, kan de bacterie verder je lijf in gaan en her er der ontstekingen doen ontstaan. Nou, dan ben je helemaal ver van huis. Gonorroe is prima te behandelen, als je er vroeg bij bent. Dus zeker even naar die dokter als je je zorgen maakt

Syfilis
Een wat minder ‘populaire’ soa is syfilis. Helaas maakt dat de soa niet ineens minder ernstig, of iets dergelijks. Het is er eentje die in drie fases voorkomt. Omdat de eerste en tweede fase na een tijdje gewoon weer verdwijnen, lijkt het alsof je dan ineens niet meer besmet bent. Nou, dat is dus niet het geval. Als je in de derde fase zit kan het ervoor zorgen dat je botten, hart, bloedvaten en hersenen worden aangetast.. Gelukkig maar dat je ‘m niet razendsnel oploopt! Om je een beetje een handvat te geven wanneer je in actie moet komen, even de symptomen van de eerste en tweede fase op een rijtje.

Tijdens de eerste fase krijg je zweertjes rond de mond, anus of vagina. Het ligt er maar net aan op welke manier je de soa gekregen hebt. Ook krijg je last van opgezette lymfeklieren. Na een paar weken verdwijnen die symptomen gewoon. Daarna wordt het wel wat vervelender. Tijdens de tweede fase kun je last krijgen van griepachtige verschijnselen, haaruitval, oogontstekingen en wratjes rond je edele delen. Als je daar last van krijgt, sprintje naar de soa poli!

Maar, hoe voorkom je het nou, dan?
Het beste is natuurlijk om altijd bescherming te gebruiken tijdens de seks. Zeker als je voor het eerst iets met elkaar uitspookt. Heb je wel eens onbeschermde seks gehad met iemand die je nog niet zo lang kende, dan is het echt heel verstandig om eens een testje te laten doen. Want als jij een soa hebt, dan kun je die weer heel makkelijk doorgeven aan een ander. En die ander aan weer iemand anders. Zo blijven we bezig met z’n allen. We zijn allemaal medeverantwoordelijk om het de wereld uit te helpen.

Als je nou zo’n test doet en je blijkt een soa te hebben, zeg het tegen iedereen waar je seks mee hebt gehad. Het kan zijn dat je er al een tijdje mee rondloopt en onbewust mensen hebt lopen besmetten. Die mensen kunnen dan ook allemaal een test doen. Als we allemaal ons best doen om ervoor te zorgen dat we deze narigheden niet verspreiden, dan kunnen we misschien de soa’s wel de wereld uit helpen. Zou dat niet mooi zijn? Zorgeloze seks voor iedereen!

Door: Bram Adriaansz
Foto’s: Niels Remigius

Show More

Related Articles

Geef een reactie

Back to top button
Close
Close